Å jobbe i industrisektoren trenger ikke å handle om tunge løft eller utfordrende arbeidsmiljø, i dag er alt flere prosesser digitalisert og automatisert. Ny teknologi bidrar helt enkelt til at det å være ansatt i denne bransjen har utviklet seg til å være noe helt annet enn for bare noen få år siden.
Maskiner gjør en stor del av jobben
Roboter og automatiserte maskiner kan gjøre de aller fleste gjentakende rutineoppgaver både raskere og mer nøyaktig enn et menneske. På noen områder handler det om å erstatte momenter som kapping eller dreiing, men avanserte teknologier som lasersveising spiller også en alt større rolle i mange produksjonslokaler.
At maskiner overtar rutinepregede arbeidsoppgaver er selvfølgelig ikke noe nytt, men industrimaskiner som enkelt kan programmeres til nye oppgaver gjør denne teknologien lettere tilgjengelig for alt flere organisasjoner. Det betyr også at selv små- og mellomstore norske bedrifter kan dra nytte av moderne teknologi.
CAD og CAM legger til rette for fleksibilitet
Såkalt CAD handler om at design av produkter skjer med datastøtte. CAM er på den andre siden hele produksjonsprosesser om er integrert direkte med både designprogramvare og selve produksjonsutstyret. Det betyr at det er svært enkelt å gjøre både store og små endringer i produksjonen, i og med at en endring i programvaren kan overføres direkte til maskinene på gulvet.
Denne fleksibiliteten er ekstra viktig for bedrifter som leverer en rekke ulike produkter og komponenter til flere ulike kunder, gjerne i begrensede serier. Da kan det være helt avgjørende at man kan stille om produksjonslinjene opptil flere ganger i løpet av en dag. Det skaper en ny arbeidshverdag for de ansatte, men samtidig gir det selvfølgelig også en helt ny opplevelse for kunder. Hvis et oppdrag haster, kan det være mulig å stille om produksjonen i løpet av kort tid – noe som legger til rette for både rask levering og høy grad av fleksibilitet.